Министерството за труд и социјална политика ја објави програмата на неработни денови за 2024 година.

Согласно со Законот за празниците на Република Северна Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2024 година неработни денови се:

За сите граѓани на РСМ:

 • 01 јануари (понеделник), Нова Година;
 • 07 јануари (недела), Божиќ, според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден;
 • 10 април (среда), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам;
 • 1 мај (среда), Ден на трудот;
 • 06 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар;
 • 24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители;
 • 02 август (петок), Ден на Републиката;
 • 8 септември (недела), Ден на независноста, односно
  09 септември (понеделник) е неработен ден;
 • 11 октомври (петок), Ден на народното востание;
 • 23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба;
 • 8 декември (недела), „Св. Климент Охридски“, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед:

 • 06 јануари (сабота), Бадник, ден пред Божиќ;
 • 19 јануари (петок), Богојавление (Водици);
 • 03 мај (петок), Велики Петок, петок пред Велигден;
 • 21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден;
 • 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед:

 • 01 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден;
 • 01 ноември (петок), Празникот на сите светци;
 • 25 декември (среда), првиот ден на Божиќ.

За граѓаните од муслиманска вероисповед:

 • 16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам.

За граѓаните припадници на албанската заедница:

 • 22 ноември (петок), Ден на албанската азбука.

За граѓаните припадници на српската заедница:

 • 27 јануари (сабота), Свети Сава.

За граѓаните припадници на ромската заедница

 • 08 април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите.

За граѓаните припадници на влашката заедница

 • 23 мај (четврток), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница:

 • 12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур.

За граѓаните припадници на бошњачката заедница:

 • 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците.

За граѓаните припадници на турската заедница:

 • 21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.